‘Geluk is een keuze en ook jij kunt het leven krijgen waarvan je droomt.’ Makkelijk praten, die zelfhulp-goeroes online. Manifesteer gewoon even je ideale leven en dan komt alle rijkdom, liefde en vrijheid jouw kant op. Nou, je manifesteert je al jaren suf, maar rijdt nog steeds in die Fiat Punto, krijgt elk halfjaar weer hetzelfde gezeur van je baas tijdens je beoordelingsgesprek, en het gat tussen het einde van de maand en het einde van je geld is nog steeds even groot. Datingstress omdat die ware liefde maar niet jouw kant wil opswipen? Of heb je die gelukkig wel gevonden, maar slokken de kinderen (van wie je zielsveel houdt!) het laatste restje energie op waarmee je misschien die side-business had kunnen opzetten?
Wie zijn toch al die mensen die het wel voor elkaar lijken te hebben? Instagram staat vol met succesverhalen. Ondernemers die een cocktailtje wegdrinken terwijl ze af en toe eens monitoren hoe hun passief inkomen het doet. Succesvolle carriéretijgers die altijd genoeg tijd lijken te hebben om op adembenemende locaties magazinewaardige selfies te nemen met hun fotogenieke gezin. Mooiboys die naast een afgetraind lichaam op hun twintigste al in dure auto’s rijden, bakken met geld verdienen via hun YouTube-kanaal en de hele wereld overreizen van het ene exorbitante resort naar het andere. Waarom zij wel en jij niet?
Social media is niet de realiteit. Dat weet jij, dat weet ik. Maar een deel van ons brein gaat toch geloven dat het gras groener is aan de overkant. Niet voor niets worden er jaarlijks bakken met geld uitgegeven aan reclames. Het herhalen van de boodschap werkt. Om die reden is manifesteren al jaren zo populair: als je een helder beeld maakt van je ideale leven en dat dagelijks herhaalt, ga je geloven dat dat jouw toekomst is. Des te meer teleurgesteld ben je als die toekomst maar niet uitkomt.
Toch is er veel meer mogelijk dan je soms denkt. Ja, ook jouw leven kan positief veranderen. Alles is namelijk mógelijk. Dat wil niet zeggen dat iets direct binnen handbereik ligt, maar er is meer mogelijk dan je denkt. Wat kan je doen om dichter bij je droom uit te komen?
Zoom uit op je huidige situatie. Stel jezelf de vraag: Wat maakt dat ik niet doe wat ik het liefste doe? Vaak lijken externe obstakels een duidelijke oorzaak: de omgeving, verwachtingen van anderen, maatschappelijke druk. Of we geloven vaststaande beperkingen over onszelf, die ons houden tegenhouden: 'ik heb niet de juiste genen', 'zo ben ik nou eenmaal'. Deze gedachten en omstandigheden beïnvloeden ons vaak onbewust en maken het lastig om in actie te komen. Maar zijn ze echt zo bepalend?
Vaak liggen er onder deze externe obstakels beperkende overtuigingen. Dit zijn diepgewortelde gedachten die ons vertellen dat we niet goed genoeg zijn, dat we zullen falen, of dat we anderen niet mogen teleurstellen. Ze houden ons gevangen in angst en twijfel.
Wil je echt stappen maken, dan begint daar het werk. Belemmerende overtuigingen komen in vele vormen voor:
• Ik mag niet falen.
• Het is te laat om te veranderen.
• Mensen zullen me niet accepteren als ik mijn ware zelf ben.
• Ik ben te lelijk, te dik of te dun.
• Ik moet alles onder controle houden.
• Het lukt mij toch nooit.
Om er maar een paar te noemen. Anderen zijn altijd beter en jijzelf bent niet goed genoeg. Deze overtuigingen houden een gebrek aan zelfvertrouwen in stand en zorgen voor irreële angst. Je vermijdt uitdagingen en pakt kansen niet aan die je verder zouden helpen.
De innerlijke strijd aangaan met jouw belemmerende overtuigingen kost veel energie en moed. Het is verleidelijk om de schuld te geven aan de externe wereld. Ook ik heb me vaak laten tegenhouden door deze overtuigingen. Door echter stap voor stap mijn belemmerende overtuigingen aan te pakken en te geloven dat meer mogelijk is, ben ik steeds meer gaan durven in mijn leven. Nu woon ik in Spanje, heb ik samen met mijn partner een winkel in Valencia geopend en mijn eigen coachingspraktijk gestart. Ik geloof echt dat de grootste obstakels binnen jezelf liggen.
Wat maakt het zo moeilijk om ons eigen pad te kiezen? Soms durven we niet te kiezen. Kies je voor de zekerheid van je huidige, energiezuigende baan of vertrouw je op je eigen kracht en kies je voor de onzekerheid van een carrière switch? Door niets te kiezen, kies je ervoor dat alles blijft zoals het nu is. Dat ligt dus niet aan je omgeving, maar aan jezelf.
Er zijn omstandigheden waar je geen invloed op hebt, zoals ziekte, oorlog, geweld. Soms is je situatie een enorme stressfactor en heb je weinig keuze. Maar zelfs daarbinnen heb je, hoe beperkt ook, wel de keuze hoe je ermee omgaat. Viktor Frankl, overlevende van Auschwitz, schreef in zijn beroemde boek ‘Man’s Search For Meaning’ dat de belangrijkste mindset die sommige gevangenen hielp om beter te overleven het vermogen was om betekenis te vinden in hun lijden. Degenen die erin slaagden een gevoel van doel te ontdekken, hadden een grotere kans om te overleven.
Maar goed, laten we eerlijk zijn, de meesten van ons hebben gelukkig niet zulke extreme omstandigheden. Dus, ben je ongelukkig met waar je nu bent? Misschien is het tijd om die beperkende overtuigingen een schop onder hun kont te geven. Begin klein, zet een stap, hoe klein ook. Misschien kijk je over een tijdje terug en zie je dat je eindelijk dat leven leeft waarvan je altijd droomde. En als het anders loopt, heb je in ieder geval een stap gezet en ben je onderweg naar iets beters.
Comments